Ultimate GiftsΜοτοσυκλέτα

Aποκάλυψη για την την Ducati Panigale V4 2022

Η Panigale V4 2022 αντιπροσωπεύει το πλέον πρόσφατο εξελικτικό στάδιο στη διαδρομή των σπορ μοτοσυκλετών της μάρκας και παίρνει ζωή από τη μακρόχρονη εμπειρία της Ducati Corse σε συνδυασμό με τη συνεχή ανταλλαγή γνώσης και τεχνολογίας από τον κόσμο των αγώνων απευθείας στις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Αυτό το νέο project εκφράζει στην πράξη τη μοναδικότητα μιας μάρκας ικανής να κερδίσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών MotoGP για δεύτερη συνεχόμενη φορά, και τον τρόπο που η Ducati εξασφαλίζει ότι κάθε στοιχείο που έχει σχεδιαστεί για αγώνες στη συνέχεια μεταφέρεται σε μοτοσυκλέτες κατασκευασμένες για τους λάτρεις των δύο τροχών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Panigale V4 ανανεώνεται και βελτιώνεται συνεχώς, όπως ακριβώς συμβαίνει στα MotoGP και WorldSBK.
Στην έκδοση του 2022, το project Panigale V4 παρουσιάζει βελτιώσεις σε όλους τους τομείς: αεροδυναμική, εργονομία, κινητήρας, πλαίσιο και ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα είναι μια ακόμα πιο γρήγορη μοτοσυκλέτα στην πίστα και ταυτόχρονα πιο διαισθητική και άνετη, για ένα ευρύ φάσμα αναβατών. Εν ολίγοις, η νέα Panigale V4 προσφέρει μεγάλη ποσότητα αδρεναλίνης τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες.
Αυτά τα αποκλειστικά χαρακτηριστικά επιβεβαιώθηκαν μετά από ειδική δοκιμή στην πίστα αγώνων Vallelunga, στην Ιταλία. Η Panigale V4 S 2021 και η έκδοση του 2022, και οι δύο εξοπλισμένες με ελαστικά Pirelli SC1 δοκιμάστηκαν εκτενώς, με δύο δοκιμαστές μαζί με τον Michele Pirro.

ο πρώτο νέο χαρακτηριστικό της νέας έκδοσης Panigale V4 2022 έχει να κάνει με την αεροδυναμική. Οι μηχανικοί της Ducati επικέντρωσαν στην πραγματικότητα τη σκληρή δουλειά τους στο φέρινγκ, το οποίο πλέον ενσωματώνει πιο συμπαγή και λεπτότερα πτερύγια διπλού προφίλ με αυξημένη απόδοση: η νέα υλοποίηση εγγυάται το ίδιο κατακόρυφο φορτίο, έως και 37 kg στα 300 χλμ./ώρα. Επιπλέον, το κάτω μέρος του φέρινγκ διαθέτει επανασχεδιασμένες εξαγωγές για τη βελτίωση του συστήματος ψύξης και, κατά συνέπεια, της απόδοσης του κινητήρα, ιδιαίτερα στην πίστα.
Η εργονομία αποτέλεσε επίσης βασικό πεδίο της εις βάθος εξέλιξης κατά τη διάρκεια των δοκιμών σε πίστα. Η σέλα πλέον έχει πιο επίπεδο σχήμα και διαφορετική επίστρωση, για να υποστηρίζει περαιτέρω τον αναβάτη κατά το φρενάρισμα και να επιτρέπει την ευκολότερη κίνηση της μοτοσυκλέτας. Σε σύγκριση με την έκδοση του 2021, το ρεζερβουάρ έχει νέο σχήμα στο πίσω μέρος για να επιτρέπει στον αναβάτη να κοντράρει καλύτερα κατά το φρενάρισμα και να οδηγεί ταχύτερα και για περισσότερη ώρα. Χάρη σε αυτή τη νέα εργονομία, ο αναβάτης είναι επίσης πλήρως ενσωματωμένος στη μοτοσυκλέτα και επομένως πιο άνετος γενικά. Ακόμη και η περιοχή επαφής των χεριών κατά τη διάρκεια του κρεμάσματος εκτός της μοτοσυκλέτας, έχει βελτιωθεί.

Η καρδιά της μοτοσυκλέτας προέρχεται από τον 1.103 κ.εκ. Desmosedici Stradale MotoGP, ο οποίος έχει υποστεί μια σειρά από βελτιώσεις. Ο Desmosedici Stradale έχει δεχθεί περαιτέρω εξέλιξη για το 2022, χάρη στην εισαγωγή ορισμένων αποκλειστικών στοιχείων που επιτρέπουν την αύξηση της ισχύος μαζί με πιο άμεση απόκριση του γκαζιού.
Ο νέος κινητήρας έχει βελτιωθεί στο κύκλωμα λίπανσης και συνδέεται με μια νέα αντλία λαδιού που απορροφά λιγότερη ισχύ. Η αυξημένη διάμετρος των εξαγωγών της εξάτμισης επιτρέπει τη μείωση της επιστροφής των καυσαερίων και, κατά συνέπεια, την αύξηση της απόδοσης του κινητήρα. Χάρη σε αυτές τις παρεμβάσεις και μια νέα αποκλειστική χαρτογράφηση, ο Desmosedici Stradale – Euro 5 – αποδίδει 215,5 ίππους στις 13.000 σ.α.λ., με αύξηση ισχύος 1,5 ίππων σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, η οποία ανεβαίνει στους επιπλέον 2,5 ίππους μέγιστης ισχύος στις 14.500 σ.α.λ. Ο κινητήρας αποδίδει επίσης ροπή 123,6 Nm στις 9.500 σ.α.λ. και ήδη από τις 6.000 σ.α.λ., παρέχει το 80% της μέγιστης διαθέσιμης ροπής.
Έχει υιοθετηθεί ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων, με «μακρύτερες» την πρώτη, τη δεύτερη και την έκτη. Η πρώτη ταχύτητα έχει επιμηκυνθεί κατά 11,6%, ενώ η δεύτερη κατά 5,6%. Χάρη σε αυτό το νέο κιβώτιο ταχυτήτων, είναι πλέον πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις τις πιο σφιχτές στροφές στην πρώτη ταχύτητα, απολαμβάνοντας καλύτερο φρενάρισμα κινητήρα και μεγαλύτερη επιτάχυνση στην έξοδο. Επιπλέον, το μικρότερο κενό μεταξύ των δύο πρώτων σχέσεων επιτρέπει στο DQS, εξοπλισμένο με νέα βαθμονόμηση, να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, προσφέροντας καλύτερη απόδοση. Τέλος, η έκτη ταχύτητα έχει μακρύνει κατά 1,8%, επιτρέποντας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ισχύος του κινητήρα, τελική ταχύτητα 5 χλμ./ώρα υψηλότερη από την Panigale V4 2021.

Γιώργος Βαρίνος

Ο Γιώργος Βαρίνος είναι πτυχιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών και έχει πτυχίο Πιλότου Υπερελαφρών Αεροσκαφών. Το 2022, έκλεισε 40 χρόνια στο χώρο των περιοδικών αυτοκινήτου. Από το 1989 εργάζεται ως επαγγελματίας και είναι τακτικό μέλος της ΕΣΠΤ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ασχολήθηκε με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου από το 2000 και έτρεξε για 12 χρόνια (1983-1995) στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro. Έχει εργαστεί στα περιοδικά 4 Τροχοί (1982-1986), Car & Driver (1989-1993), Auto Motor und Sport (1993-1994), Auto Τρίτη (1993-1995), BESTEVER (1999-2021), One Passion (2007-2009, 2018), InMotion by Gazzetta.gr (2014-2021) και σήμερα είναι υπεύθυνος AUTO-MOTO της εφημερίδας Κόκκινος Πρωταθλητής, Σύμβουλος Έκδοσης του mgp.gr, Σύμβουλος Έκδοσης της Ελληνικής έκδοσης του Top Gear, Διευθυντής του site Autopress.gr και εκδότης τoυ πολυτελούς περιοδικού BESTEVER QUARTERLY.