Ultimate Gifts

Celera 500L. Tα οφέλη μίας ιδιωτικής πτήσης στο κόστος ενός εμπορικού εισιτηρίου

Tο Celera 500L είναι, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος έξι θέσεων, το οποίο αναπτύσσει η εταιρεία Otto Aviation. Έχει τη δυνατότητα να πετάει με την ταχύτητα ενός αεριωθούμενου αεροπλάνου, καταναλώνοντας όμως οκτώ φορές λιγότερα καύσιμα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο William Otto, ιδρυτής της Otto Aviation, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αεροπλοΐα θα έπρεπε να προσφέρει στους ταξιδιώτες την ευκολία και την άνεση των ιδιωτικών αεροπορικών πτήσεων σε κόστος ανάλογο του εμπορικού ναύλου. Με σπουδές στη Φυσική και τα Μαθηματικά, και μια σταδιοδρομία που ξεκίνησε από τη θέση του ερευνητή πυρηνικών κινητήρων πυραύλων στο Los Alamos Scientific Labs –εκεί δηλαδή όπου δημιουργήθηκε το Manhattan Project–, και κορυφώθηκε σε θέσεις ευθύνης στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία, ο William Otto ίδρυσε το 2008 την Otto Aviation. Σκοπός του ήταν να «κάνει το αδύνατο δυνατό» όπως είναι το αγαπημένο του σύνθημα.

Κατά τον Otto «Καινοτομία σημαίνει να επιλύεις ένα πρόβλημα χωρίς συμβατικές αγκυλώσεις». Με αυτήν την προσέγγιση, στόχος της Otto Aviation είναι να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό αεροσκάφος που θα επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ οποιουδήποτε ζεύγους πόλεων (αρχικά στις ΗΠΑ), με ταχύτητα και κόστος συγκρίσιμο με τα εμπορικά αεροπορικά ταξίδια. «Αυτό απαιτεί μια πλήρη επανεφεύρεση του τρόπου με τον οποίο πετάμε και μια ριζοσπαστική προσέγγιση ως προς το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιδιωτική αεροπλοΐα», συμπληρώνει ο William Otto.

οκιμαστικές πτήσεις.  Το αεροσκάφος σημειώνει μέγιστη ταχύτητα 450 μίλια ανά ώρα (περίπου724 χλμ.), καλύπτοντας μία απόσταση άνω των 4.500 μιλίων (72.420 χλμ.).

Επιτυγχάνει εκπληκτική οικονομία καυσίμων (11-15,7 λίτρα ανά 100 χλμ), γεγονός που καθιστά το Celera 500L το πιο φιλικό προς το περιβάλλον αεροπλάνο στην κατηγορία του. Επίσης, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός συστήματος αεροπορικών μεταφορών μηδενικών εκπομπών.

Όπως ανέφερε ο Otto κατά την παρουσίασή του, το πρωτοποριακό αεροσκάφος θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο μεταφοράς όχι μόνο επιβατών αλλά και δεμάτων: «Πιστεύουμε ότι το Celera 500L είναι ό,τι σημαντικότερο συνέβη τόσο στην αεροπορική όσο και στην ταξιδιωτική βιομηχανία τα τελευταία 50 χρόνια. Σύντομα, άτομα και οικογένειες θα μπορούν να ναυλώσουν το Celera 500L σε τιμές συγκρίσιμες με τα εμπορικά αεροπορικά εισιτήρια, αλλά με την πρόσθετη πολυτέλεια της ιδιωτικής πτήσης.

»Ωστόσο, εκτός της ταξιδιωτικής χρήσης, τα αεροσκάφη μας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μεταφορές φορτίων καθώς και για στρατιωτικές εφαρμογές. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα από τις δοκιμαστικές πτήσεις μας ήταν πολλά υποσχόμενα, θα είμαστε σύντομα έτοιμοι να διαθέσουμε το Celera 500L στην αγορά».

Προς το παρόν το Celera 500L παραμένει σε φάση πρωτοτύπου και δεν έχει εισέλθει στο στάδιο παραγωγής. Σύμφωνα με την Otto Aviation τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να είναι έτοιμα προς παράδοση το 2025.

Γιώργος Κυριαζής

Ο Γιώργος Κυριαζής έχει βασικές σπουδές μηχανολογίας και ασχολείται με πάθος με την τεχνολογία αλλά και με οτιδήποτε τρέχει, πλέει ή πετάει. Αρθρογραφεί επαγγελματικά στο χώρο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων από το 1994. Ενδεικτικά, έχει εργαστεί ως συντάκτης σε έντυπα όπως τα Auto Motor und Sport, Auto Τρίτη, 4Τροχοί, BESTEVER, Luxury Boat & SUV, επίσης ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό VieW της VW, ενώ έχει κάνει και λίγο ραδιόφωνο και τηλεόραση. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη μετάφραση βιβλίων με θέματα τις κοινωνικές σχέσεις και συμπεριφορά. Τα τελευταία χρόνια εκμεταλλευόμενος τα ωφέλη των ηλεκτρονικών μέσων αρθρογραφεί έχοντας ως έδρα του το νησί της Πάτμου, γεγονός που του προσφέρει την ευκαιρία να απολαμβάνει την αγάπη του για τη θάλασσα και τα σκάφη. Στο γκαράζ του μεταξύ άλλων φυλάει ως κόρη οφθαλμού μία YAMAHA DT 200R, ένα PEUGEOT 106 Rallye 1.6 και σε περίοπτη θέση ένα Hannibal 3.85. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και τα χόμπυ του είναι η ιστιοπλοΐα, η φωτογραφία και η ανεμοπορία.