BESTEVER

Το νέο τεύχος Καλοκαίρι – Φθινόπωρο 2023 είναι online!

Mετά από μερικές περιπέτειες είμαστε έτοιμοι με ένα καταπληκτικό νέο τεύχος!

Και ετοιμαστείτε γιατί θα ζήσουμε γιγάντιες γεωπολιτικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια.
Η παντοκρατορία των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα τελειώνει. Μοιάζει με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η ξεκάθαρη κυριαρχία των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1971. Το σύστημα των σταθερών ισοτιμιών έλαβε τέλος το 1971 όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την ελεύθερη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, οδήγησαν σε αφαίμαξη των αποθεμάτων χρυσού και δημιούργησαν προσδοκίες για επικείμενη υποτίμηση του δολαρίου. Πλέον η αυτοκρατορία τύπωνε όσο χρήμα ήθελε και με την έκρηξη των αποθεμάτων σε οπλικά συστήματα, έγινε ο παγκόσμιος χωροφύλακας. Το 1953 με την βίαιη ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Ιρανού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέκ, οι Αμερικάνοι είχαν μάθει πως πολύ εύκολα με λίγα σχετικά χρήματα μπορείς να ανεβάσεις ή να κατεβάσεις οποιοδήποτε κυβέρνηση. Ακολούθησαν δεκάδες κυβερνήσεις που ανατράπηκαν ήπια ή με πραξικοπήματα, μίνι πόλεμοι, εισβολές αλλά… αυτό το βιολί ετοιμάζεται να σταματήσει. Δεν είμαι πολύ σίγουρος πως θα δεχθεί το βαθύ Αμερικανικό κράτος την αλλαγή του παγκόσμιου status quo. Θα είμαστε τυχεροί αν δεν σπρώξει τον πλανήτη σε έναν πυρηνικό πόλεμο με την Ρωσία και την Κίνα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αλλά πλέον έχει κουράσει και η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ κυριαρχεί στις ειδήσεις σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό γεγονός, που παρά το θεωρητικά δικαιολογημένο των Παλαιστινίων απέναντι στην καταπίεση των Ισραηλινών, η επίθεση σε πολίτες και οι αγριότητες με απαγωγές, σφαγές και εκτελέσεις Ισραηλινών αθώων πολιτών, έχουν κάνει σύσσωμη την κοινή γνώμη της Δύσης να ταχθεί υπέρ του Ισραήλ. Είναι διαφορετικό η επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους και διαφορετικό η επίθεση σε άοπλους ανυπεράσπιστους πολίτες. Δυστυχώς οι παλαιστίνιοι θα δεχθούν την οργή του Ισραήλ που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι δικαιολογημένη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πλήττεται από κάθε λογής σκάνδαλα, τα αμερικάνικα ΜΜΕ είναι πλέον απίστευτα ανυπόληπτα, με το Χ πλέον το μόνο ουδέτερο μέσο που υπάρχει και το κυριότερο… Το δολάριο συνεχώς χάνει έδαφος στις παγκόσμιες αγορές ως βασικό συναλλακτικό νόμισμα. Πριν από λίγες ημέρες το ομοσπονδιακό κράτος στις ΗΠΑ κινδύνεψε με χρεοκοπία αν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ψήφιζαν υπέρ της συνέχισης της χρηματοδότησης του κράτους, ενώ στην ίδια ψηφοφορία για πρώτη φορά, έβαλαν στοπ στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Βεβαίως όλα αυτά περνούν απαρατήρητα στη χώρα μας που έχει να αντιμετωπίσει διάφορα σαμποτάζ, ιστορικά καιρικά φαινόμενα με τρομερές καταστροφές και φυσικά η κοινή γνώμη άφησε τη Μαρέβα και ασχολείται με τον υπέρκομψο Τάιλερ.

Στη διπλανή μας χώρα, το σχέδιο κατάκτησης των νησιών του Αιγαίου και της Θράκης καλά κρατεί και μόνον οι πραγματικά αφυπνισμένοι Έλληνες και φυσικά οι Τουρκολόγοι μαθητές του Νεοκλή Σαρρή αντιλαμβάνονται στο πραγματικό του μέγεθος. Το σχέδιο αυτό έχει ορίζοντα δεκαετιών και αργά αλλά σταθερά οι γείτονες ετοιμάζουν τη νεολαία τους, που σήμερα είναι 15χρονα παιδιά αλλά αύριο θα είναι η κυβέρνηση και οι στρατηγοί που θα φέρουν το σχέδιο σε πέρας. Πως θα το κάνουν αυτό; Μα με την τεχνολογία φυσικά. Ενώ οι Έλληνες πιτσιρικάδες ασχολούνται με το να σπαταλούν τον καιρό τους βλέποντας βιντεάκια στο TikTok, η τούρκικη νεολαία -σε τεράστιες ποσότητες- σχεδιάζει πυραύλους, ρομπότ και αυτόνομα αεροσκάφη. Το Teknofest, δηλαδή το Teknofest Aerospace and Technology Festival, είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ αεροναυπηγικής, αεροδιαστημικής και τεχνολογίας της Τουρκίας που διοργανώθηκε αρχικά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 2018 από το Ίδρυμα της Τουρκικής Ομάδας Τεχνολογίας σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, υπουργεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι πρωταρχικοί στόχοι του φεστιβάλ είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την τεχνολογία στην κοινωνία και να επιστήσει την προσοχή στη σημασία της εθνικής παραγωγής.
Το φεστιβάλ είναι γεμάτο σεμινάρια, τεχνολογικούς διαγωνισμούς, εκθέσεις εγχώριων τεχνολογικών επιχειρήσεων, Take Off İnternational Startup Summit ενώ οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν πολυάριθμα αξιοθέατα, όπως αεροπορικές επιδείξεις, συμπεριλαμβανομένων των αλεξιπτωτιστών, αεροπορικές επιδείξεις των “Solo Turk”, “Turkish Stars” και πολλών διεθνών ακροβατικών αεροπορικών ομάδων.
Οι τεχνολογικοί διαγωνισμοί διοργανώνονται σε 12 διαφορετικές κατηγορίες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μαθητές δημοτικού μέχρι επιχειρηματίες, μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς με τα έργα τους και να επωφεληθούν επίσης από την υποστήριξη τεχνικού εξοπλισμού.
Ο Elon Musk χαιρετίζει αυτή τη πρωτοβουλία του φεστιβάλ αεροναυπηγικής, αεροδιαστημικής και τεχνολογίας της Τουρκίας που πρέπει να παραδεχθούμε πως ως σκέψη είναι αξιέπαινη και μπράβο τους.

Είναι αδύνατον να μην κάνεις την αναγωγή με τα δικά μας πιτσιρίκια στην Ελλάδα. Αυτά έχουν ηλεκτρονικούς έρωτες, είναι γενικά άσχετα από την πραγματική ζωή, αγεωγράφητα και έχουν μια γενική αδιαφορία για την πατρίδα, όταν οι γείτονες κατασκευάζουν κάθε λογής οπλικό σύστημα, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και τα σύνορα κάθε γειτονικής τους χώρας.
Υπάρχουν πολλά δυστοπικά σενάρια, στα οποία τα σημερινά πιτσιρίκια θα πολεμήσουν, αλλά θα τα αφήσω στην άκρη. Ο καθένας παθαίνει αυτό που του αξίζει. Αλάνθαστο.

Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η Ευρώπη πλήττεται από ένα σχέδιο εποικισμού που λίγο διαφέρει από μια εισβολή. Η Σουηδία που πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες άνοιξε τα σύνορά της στους μετανάστες και τους δέχθηκε ως ισότιμους πολίτες, δίνοντάς τους επιδόματα, εκπαίδευση και δυνατότητα ενσωμάτωσης στην Σουηδική κοινωνία, βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης και η κυβέρνηση της, αναγκάστηκε να βγάλει το στρατό στους δρόμους για να επιβάλει την τάξη και να αποτρέψει άλλες βομβιστικές ενέργειες και δολοφονίες Σουηδών πολιτών. Η Γαλλία αντιμετωπίζει τα ίδια καθώς οι μουσουλμάνοι και οι αφρικανοί από τις αποικίες τους, έχουν κατακλύσει τις μεγάλες πόλεις, ενώ στη Βρετανία πολλές πόλεις έχουν πλέον Σαρία, αφού είναι περισσότεροι οι μουσουλμάνοι από ότι οι χριστιανοί.
Πιο κοντά στην Ελλάδα, η Ιταλία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα καθώς στη Λαμπεντούσα, ένα μικρό νησάκι, που ανήκει στην Ιταλία, αλλά βρίσκεται κοντά στα αφρικανικά παράλια, έκαναν απόβαση 15.000 αφρικανοί, όλοι άνδρες σε στρατιωτική ηλικία. Για την ιστορία να πούμε πως η Λαμπεντούσα είχε 6.000 μόνιμους κατοίκους. Αντιλαμβάνεστε πως το νησί πέρασε δίχως μια ντουφεκιά στα χέρια των λαθρομεταναστών.

Βεβαίως, ανήμποροι παρακολουθούμε μια διαστρέβλωση της ιστορίας από συγκεκριμένα κέντρα, με αφρικανή Κλεοπάτρα, μαύρο Αχιλλέα και μαύρες Βρετανές βασίλισσες και βασιλείς σε διάφορα κινηματογραφικά έργα, τηλεοπτικές σειρές ή ντοκυμαντέρ που θέλουν να αλλάξουν την ιστορία. Τα ίδια κέντρα που προωθούν αυτή την woke πολιτική, θεωρούν τις Κλασικές Σπουδές ρατσιστικές, τους Αρχαίους Αθηναίους ιμπεριαλιστές, τον Όμηρο σεξιστή και τον Σωκράτη έναν έγχρωμο που έκρυβε την καταγωγή του!
Είναι σχεδόν σίγουρο πως στα επόμενα χρόνια θα γίνουν επαναστάσεις στις Ευρωπαϊκές χώρες. Κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι και θα θελήσουν να πάρουν πίσω τις χώρες τους. Και αυτό δεν θα γίνει ήπια και αναίμακτα. Εκτιμώ πως θα ξεκινήσει πάλι από τη Γαλλία και το Παρίσι. Η Γαλλία έχει μεγάλη επαναστατική παράδοση, όπως έχει και παράδοση στην παραγωγή ιδεολογιών. Το σημερινό Παρίσι είναι σχεδιασμός του βαρόνου Haussmann, νομάρχη του Ναπολέοντα του 3ου, ο οποίος προέβλεψε τις τεράστιες σε πλάτος λεωφόρους, μέχρι και εκατό μέτρα για ορισμένες, με έναν και μόνο σκοπό: να μην στήνονται εύκολα οδοφράγματα όταν γίνονται λαϊκές εξεγέρσεις και να περνά γρήγορα το πυροβολικό για να τα διαλύει. Ίσως να χρησιμεύσουν πάλι στον σημερινό διάδοχο του Ναπολέοντα του 3ου…

Εμείς ας αλλάξουμε θέμα και ας γυρίσουμε στα δικά μας. Άλλο ένα ΒESTEVER με τη γνωστή ποιότητα και αισθητική. Απολαύστε αυτό το τεύχος στην οθόνη του tablet σας, με ένα ποτήρι τεκίλα από την καλή του George Clooney. Διαβάστε το ταξίδι που κάναμε στο Αμάλφι, το Ποζιτάνο και το Κάπρι και σχεδιάστε στο εγγύς μέλλον ένα παρόμοιο και εσείς. Ετοιμαστείτε για τις δύσκολες εποχές που έρχονται. Βγάλτε άδεια κυνηγίου και αγοράστε τα κατάλληλα όπλα και σφαίρες και παρκάρετέ τα στο εξοχικό σας. Βάλτε ηλιακούς θερμοσίφωνες όσοι δεν έχετε βάλει και ηλιακά πάνελ ώστε σε περίπτωση black out να έχετε ενέργεια.

Τακτοποιήστε τα οικονομικά σας και πάρτε ένα σημαντικό μέρος -σε μετρητά- από τις τράπεζες και παρκάρετέ το σε ένα ασφαλές σημείο μέσα στο οικόπεδό σας. Κάντε πρόβλεψη συλλογής του βρόχινου νερού σε δεξαμενές πόσιμου νερού γιατί ποτέ δεν ξέρετε. Το WEF σχεδιάζει να κλείσει τις στρόφιγγες του νερού, αφού τα εμβόλια δεν τους βγήκαν όπως ήθελαν και η κλιματική αλλαγή είναι λίγο αόριστη έννοια που πολλοί δεν καταλαβαίνουν. Και ζήστε ΤΩΡΑ αφού αποφασίσετε τα θέλω σας, προγραμματίστε πως να τα κάνετε. Μην περιμένετε τα επόμενα χρόνια. Τώρα είναι η ώρα. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ασθένειες, ατυχήματα, καιρικά φαινόμενα μπορεί να σας ανατρέψουν τα σχέδια. Τώρα πάρετε αποφάσεις Αν όχι σε όλα τα σχέδια που έχετε, τουλάχιστον σε κάποια από αυτά.

Εμείς από τώρα προγραμματίζουμε ένα ταξίδι στο Παρίσι -για το επόμενο τεύχος- όσο είναι ακόμα Γαλλικό, αλλά και τη Σαρδηνία και τη Βαρκελώνη για τα επόμενα τεύχη. Ελπίζουμε να είχατε ένα καλό καλοκαίρι και ευχόμαστε να περάσετε ένα ακόμα καλύτερο φθινόπωρο. Μη σταματάτε να βάζετε στόχους και να κάνετε όνειρα όσο είστε ζωντανοί και υγιείς._

Γιώργος Βαρίνος

Ο Γιώργος Βαρίνος είναι πτυχιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών και έχει πτυχίο Πιλότου Υπερελαφρών Αεροσκαφών. Το 2022, έκλεισε 40 χρόνια στο χώρο των περιοδικών αυτοκινήτου. Από το 1989 εργάζεται ως επαγγελματίας και είναι τακτικό μέλος της ΕΣΠΤ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ασχολήθηκε με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου από το 2000 και έτρεξε για 12 χρόνια (1983-1995) στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro. Έχει εργαστεί στα περιοδικά 4 Τροχοί (1982-1986), Car & Driver (1989-1993), Auto Motor und Sport (1993-1994), Auto Τρίτη (1993-1995), BESTEVER (1999-2021), One Passion (2007-2009, 2018), InMotion by Gazzetta.gr (2014-2021) και σήμερα είναι υπεύθυνος AUTO-MOTO της εφημερίδας Κόκκινος Πρωταθλητής, Σύμβουλος Έκδοσης του mgp.gr, Σύμβουλος Έκδοσης της Ελληνικής έκδοσης του Top Gear, Διευθυντής του site Autopress.gr και εκδότης τoυ πολυτελούς περιοδικού BESTEVER QUARTERLY.