Αφιερώματα

Diligentia-Vis-Celeritas …ακρίβεια-ισχύς-ταχύτητα

H αθλητική σκοποβολή κερδίζει συνεχώς νέους φίλους καθώς πρόκειται για ένα ευγενές άθλημα που θέλει σοβαρότητα, ηρεμία και συγκέντρωση.

Οι επιτυχίες της Άννας Κορακάκη, μας έχουν γεμίσει περηφάνια καθώς το όνομά της και η χώρα μας φιγουράρουν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης σκοποβολής. Ωστόσο η αθλητική σκοποβολή δεν περιορίζεται μόνο στον σταθερό στόχο.

Ένα άθλημα που κερδίζει ολοένα έδαφος και στη χώρα μας είναι η πρακτική σκοποβολή ή αλλιώς για τους πιό ψαγμένους IPSC. Είναι Αμερικανικής καταγωγής και προέρχεται από διαγωνισμούς στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1950 με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων κάνοντας χρήση πιστολιού για αμυντική χρήση. Γρήγορα εξελίχθηκε σε άθλημα και επεκτάθηκε σε Ευρώπη, Αυστραλία, Νότια Αμερική και Αφρική. Η IPSC ιδρύθηκε το Μάιο του 1976 όταν οι λάτρεις της πρακτικής σκοποβολής συμμετείχαν σε συνέδριο στην Κολούμπια του Μισσούρι δημιουργώντας ένα σύνταγμα και κανόνες που θα διέπουν το άθλημα.

Στο αγώνισμα αυτό ο σκοπευτής δοκιμάζεται σε μία σειρά από υποθετικά σενάρια, τα Στάδια, όπως λέγονται, τα οποία προσομοιώνουν πραγματικές καταστάσεις στις οποίες θα μπορούσε κάποιος να βρεθεί. Ο σκοπευτής εγκαταλείπει την στατικότητα και απαιτείται από αυτόν να βάλλει με ταχύτητα και ακρίβεια συχνά εν κινήσει και αναπτύσσοντας τεχνικές μεταξύ των οποίων τράβηγμα από τη θήκη, αλλαγή γεμιστήρα εν κινήσει, γρήγορη εναλλαγή μεταξύ στόχων κ.λ.π., με βασικό γνώμονα την ασφάλεια. Ο σκοπευτής κινείται σε έναν περιορισμένο χώρο και από διαφορετικές αποστάσεις και ύψη πρέπει να πετύχει σταθερούς ή κινούμενους στόχους ξεπερνώντας φυσικά ή τεχνητά εμπόδια όσο πιό γρήγορα μπορεί.

Σε όλα τα αγωνίσματα της σκοποβολής IPSC αναγνωρίζονται κατηγορίες ανδρών, γυναικών, νέων (χωρίς διαχωρισμό εφήβων και νεανίδων), βετεράνων και παλαιμάχων. Χρησιμοποιούνται κυρίως πιστόλια με ελάχιστο διαμέτρημα των 9mm αλλά και τουφέκια (ραβδωτά και λειόκαννα). Οι κατηγορίες του αγωνίσματος ορίζονται από το είδος του όπλου που χρησιμοποιείται.

Ενδεικτικά στην κατηγορία Production ανήκουν όσοι αγωνίζονται με «πλήρες» εργοστασιακό όπλο που παράγεται σε ποσότητες άνω των 500 τεμαχίων το χρόνο και έχει υποστεί «ελαφρές» έως ελάχιστες μετατροπές. Στην κατηγορία Open ανήκουν τα πάσης φύσεως όπλα που έχουν υποστεί εκτεταμένες μετατροπές, όπως οπτικά σκοπευτικά, χαλινωτήρες ανάκρουσης και άλλα. Η σκοποβολή IPSC αν και δεν είναι Ολυμπιακό αγώνισμα έχει εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς αθλητές ανά την υφήλιο και καλλιεργείται σε 42 χώρες. H Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει ετησίως περισσότερους από 200 αγώνες. Στην Ελλάδα πάνω από 90 αθλητικά Σωματεία και πάνω από 2000 αθλητές ασχολούνται με την σκοποβολή IPSC.

Ένα άθλημα χωρίς «φύλο» ή «ηλικία»…όσοι πιστοί προσέλθετε!!!

Ιωάννα Σαπουντζή

Κάποτε φιλοξενούσε και έφτιαχνε μακαρόνάδες στον Κώστα Καββαθά και σε όλο το team του περιοδικού 4Τροχοί. Κάποτε οδηγούσε Yamaha IT250K και ας μην έφτανε κάτω. Σήμερα όπως τα έφερε η ζωή κλείνει ραντεβού για μαγνητικές και αξονικές, αλλά στον ελεύθερο χρόνο της, κάνει μαθήματα πιάνου σε παιδάκια, γράφει μουσική που δεν θέλει να την δείξει σε κανέναν και γράφει για ξενοδοχεία και ταξίδια στο περιοδικό Bestever. Κάνει καθημερινά γυμναστική, συχνά Flat track και Enduro, ενίοτε πιλοτάρει αεροπλάνα και συμμετέχει ανελλιπώς σε Πανελλήνιους αγώνες σκοποβολής πυροβόλων όπλων. Κυκλοφορεί με μια Yamaha Virago 250 και το κοντέρ έχει κολλήσει στα 30 έτη εδώ και πολλά χρόνια...