BESTEVER

Το νέο τεύχος Χειμώνας 2023 είναι online!

Φορέσαμε τα χειμερινά μας και είμαστε έτοιμοι!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ο Ίλον Μασκ πήρε το twitter και η Ευρώπη αντιμετωπίζει θεμελιώδη προβλήματα λόγω του Qatargate που έδειξε το μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Είναι γνωστό πως η διαφθορά σε όλους τους χώρους, της πολιτικής, της δικαστικής, της αστυνομικής αλλά και της κεντρικής διοίκησης στη χώρα μας είναι παροιμιώδης. Τώρα κάνουμε και εξαγωγές. Το θέμα Καϊλή, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Βεβαίως αυτό είναι γνωστό και το έχουμε όλοι αποδεχθεί, αφού ξέρουμε πως δεν μπορεί να γίνει τίποτε, αφού είναι όλοι διεφθαρμένοι λίγο ή πολύ και γι αυτό δεν εκπλαγήκαμε τόσο.

Είναι γνωστό πως Ευρωβουλευτές γίνονται κάποιοι για να βγάλουν χρήματα. Ακόμα και η μία ψήψος τους σε κάποια νομοσχέδια μετράει, ακόμα και αν είναι για την ποσότητα αγριολούλουδων στην Νορβηγία. Για να ασχοληθεί με αυτό το θέμα το νομοθετικό σώμα της ΕΕ θα πρόκειται για ένα θέμα εκατομμυρίων ευρώ ακόμα και αν δεν είναι άμεσα ορατό σε κάποιους. Που σημαίνει, πως το σύστημα των δεκάδων επίσημων εταιρειών lobbying, θα ασχοληθεί με όλες τις ψήφους ακόμα και μία μία. Δηλαδή εάν είστε ευρωβουλευτής και ζείτε στις Βρυξέλλες, θα σας προσεγγίσουν για να σας διαφθείρουν χιλιάδες άτομα, με πολλούς και διάφορους διαφορετικούς τρόπους. Οι πιο γνωστοί τρόποι είναι οι γυναίκες, οι πιστωτικές κάρτες με άγνωστο όριο και φυσικά τα χρήματα, τα οποία μάλιστα αναλαμβάνουν οι ίδιοι να τα τοποθετήσουν σε οικονομικούς παραδείσους και να φτάσει σε σας μια κάρτα ανάληψης με το ποσό το οποίο έχετε συμφωνήσει. Και φυσικά από εκεί και πέρα είστε «του χεριού τους» καθώς ναι μεν θα σας δίνουν τα χρήματα αλλά θα σας «διατάζουν» τι να ψηφίσετε σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Ή κάπως έτσι.
Και να θέλει κάποιος να γλυτώσει δεν μπορεί. Εννίοτε τα χρήματα είναι τόσο πολλά, που δεν χωρούν στο διαμέρισμα και αναγκάζεσαι να τα βάζεις σε σακκούλες ή στο κρεβατάκι του μωρού…

Το θέμα της διαφθοράς είναι τεράστιο, ατελείωτο και αιώνιο και δεν υπάρχουν ορατές λύσεις. Μάλιστα ταλανίζει τη χώρα μας στο μεγαλύτερο βαθμό (μαζί με τη Βουλγαρία) στην Ευρώπη. Είμαστε μια χώρα ανέκδοτο, μια χώρα κλόουν και αυτό το πιστοποιούν διάφορα μικρά γεγονότα που κάποιος πέφτει πάνω τους. Όπως η υποχρεωτική άδεια τρέιλερ και η αναγκαστική αντικατάσταση των παλαιού τύπου διπλωμάτων ταχυπλόου. Και να θες να βγάλεις ένα από τα δύο δεν μπορείς… γιατί… «ΠΡΟΣΟΧΗ!!ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΝΤΥΠΩΝ, ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ, ΔΕΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ». Δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και στο εξωτερικό βέβαια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πασίγνωστος οικονομολόγος και συγγραφές του βιβλίου «MegaThreats: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future, And How to Survive Them» Νουριέλ Ρουμπινί, αναφέρει πως θα έρθει μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα συνταράσσονται, με συνεχείς διαδηλώσεις, ακρίβεια και πληθωρισμό και θα κλυδωνίζονται οι οικονομίες τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα θα καταστήσουν πιο δύσκολη την καταπολέμηση των υψηλότερων τιμών, ενώ η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για να τη διαχειριστούν οι κεντρικές τράπεζες. Και κάπως έτσι, θα αρχίσουν να «χαλάνε» τα πράγματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε άρθρο του στο Time μάλιστα, αναφέρεται σε μια «στασιμοπληθωριστική κρίση που δεν μοιάζει με ο,τιδήποτε έχουμε δει ποτέ».
Κάνει λόγο για έναν τοξικό οικονομικό συνδυασμό «χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού» ο οποίος τελικά θα οδηγήσει σε «τεράστιες αφερεγγυότητες και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Σημειώστε πως το 2006, ο Ρουμπινί προειδοποιούσε πως η κατάρρευση στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ βρισκόταν καθ’ οδόν και όντως συνέβη το 2008.

Βεβαίως, για τα όλα τα δεινά της ευρώπης φταίνε οι ΗΠΑ και οι ελεγχόμενες κυβερνήσεις της Ευρώπης από τις ΗΠΑ. Ένα παράδειγμα είναι η ανθούσα υπερατλαντική διαμάχη σχετικά με το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) του Μπάιντεν.
Η νομοθεσία, η οποία ετοιμάζεται εδώ και μήνες και καταρτίζεται με επιμέλεια στο Καπιτώλιο, αποτελεί την καλύτερη διακομματική προσπάθεια της Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής για την απεξάρτηση της οικονομίας της από τον άνθρακα και την προετοιμασία για την απεξάρτηση από την Κίνα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επιδοτήσεις ύψους 369 δισ. δολαρίων για ενεργειακά και κλιματικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δισεκατομμυρίων σε επιδοτήσεις, που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, ειδικά για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων εντός των ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Πως οι Αμερικάνικες επιχειρήσεις θα είναι κρατικά επιχορηγούμενες ενώ οι Ευρωπαϊκές όχι, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.
Στην Ευρώπη οι πολιτικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να κατανοούν την αμερικανική παγίδα, αλλά όχι γιατί θέλουν να προστατέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά επειδή θέλω να προστατέψουν τους εαυτούς τους, από τις θυμωμένες κοινωνίες οι οποίες δεν πρόκειται να τους ξαναψηφίσουν.
Βασικά το μόνο που τους ανησυχεί είναι η οργή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης η οποία σε λίγο δεν θα είναι διαχειρίσιμη από τα ΜΜΕ.

Ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει αστραπιαία. Από τη στιγμή που η τεχνολογία μπήκε στη ζωή μας τη βελτίωσε πολύ, αλλά άλλο τόσο την περιέπλεξε. Ο σύγχρονος ρομαντισμός τροποποιείται και νέοι όροι συμπεριφορών και τρόπων γνωριμιών των νέων παρουσιάζονται. Το ghosting, είναι το πιο γνωστό και φέρεται στα άτομα που εξαφανίζονται και διακόπτουν επαφές με τον άλλο χωρίς καμία δικαιολογία και προειδοποίηση. Άλλοι όροι και συμπεριφορές είναι το lovebombing, το breadcrumbing και το cuffing. Το submarining είναι όταν σε μία σχέση ή γνωριμία, κάποιος από τους δύο διακόπτει απότομα την επικοινωνία, χωρίς καμία δικαιολογία (όπως στο ghosting), αλλά επιστρέφει με άνεση και δρα σαν να μην είχε συμβεί τίποτε.
Το lovebombing είναι συνήθως ο ηλεκτρονικός προάγγελος της λεκτικής και της σωματικής κακοποίησης. Είναι μια συχνή τακτική χειραγώγησης, όπου ο θύτης προσποιείται ότι αγαπά το άλλο άτομο και του κάνει κομπλιμέντα, προσφέρει στοργή και οικειότητα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν σκοτεινά κίνητρα.
Το breadcrumbing είναι ένας όρος που περιγράφει τη συμπεριφορά ενός ατόμου που προσφέρει ψίχουλα (ηλεκτρονικής) επικοινωνίας σε ένα άλλο άτομο, αλλά ποτέ δεν υπάρχει διάθεση για ουσιαστική δέσμευση. Τέτοια άτομα μπορεί να πατούν like στις ιστορίες σας στο Instagram ή να κάνουν σχόλια κάτω από τις φωτογραφίες σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα πραγματικό ενδιαφέρον.
Επίσης το… cuffing (τα νέα παιδάκια είναι μαλακισμένα πάει τελείωσε), είναι ένας όρος που βασίζεται στην ιδέα του να δεθείς με «χειροπέδες» σε μια σχέση με τον σύντροφο σου. Ουσιαστικά περιγράφει το ότι πολλοί ξεκινούν σχέσεις τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, παρόλο που συνήθως δεν θα τους ενδιέφερε η δέσμευση. Οι σχέσεις που δημιουργούνται κατά τη λεγόμενη περίοδο του cuffing, είναι συνήθως βραχυπρόθεσμες και τελειώνουν, μόλις έρθει η άνοιξη. Τι να πω νέοι καιροί., νέα ήθη.

Τα πιτσιρίκια στην Ελλάδα έχουν ηλεκτρονικούς έρωτες, είναι γενικά άσχετα από την πραγματική ζωή, αγεωγράφητα και έχουν μια γενική αδιαφορία για την πατρίδα, όταν οι γείτονες κατασκευάζουν κάθε λογής οπλικό σύστημα, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και τα σύνορα κάθε γειτονικής τους χώρας. Υπάρχουν πολλά δυστοπικά σενάρια, στα οποία τα σημερινά πιτσιρίκια θα πολεμήσουν, αλλά θα τα αφήσω στην άκρη.
Ο καθένας παθαίνει αυτό που του αξίζει. Αλάνθαστο.

Εμείς ας γυρίσουμε στα δικά μας. Άλλο ένα ΒESTEVER με τη γνωστή ποιότητα και αισθητική. Απολαύστε αυτό το τεύχος στην οθόνη του tablet σας, με ένα ποτήρι από τα ουίσκυ που προτείνει το Escoba, μπροστά στο τζάκι με τα πόδια σας να βουλιάζουν στην παχιά μοκέτα και ονειρευτείτε, ταξίδια, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη και εξωφρενικά ξενοδοχεία. Και αφού αποφασίσετε τα θέλω σας, προγραμματίστε πως να τα κάνετε. Αν όχι όλα, τουλάχιστον κάποια από αυτά. Εμείς από τώρα προγραμματίζουμε ένα ταξίδι στην ακτή του Αμάλφι με… ηλεκτρικό αυτοκίνητο, βάζοντας στο πρόγραμμα για επίσκεψη, το Ποζιτάνο, το Κάπρι αλλά και τον Βεζούβιο και την αρχαία Πομπηία για το καλοκαιρινό τεύχος. Ευχόμαστε καλή χρονιά, υγεία που τόσο είναι αναγκαία για να χαρείτε στο έπακρο τα όνειρα σας και τις προσδοκίες σας. Μη σταματάτε να βάζετε στόχους και να κάνετε μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον. Πρώτα θα τα ονειρευτείτε και μετά θα τα κάνετε πραγματικότητα._

Γιώργος Βαρίνος

Ο Γιώργος Βαρίνος είναι πτυχιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών και έχει πτυχίο Πιλότου Υπερελαφρών Αεροσκαφών. Το 2022, έκλεισε 40 χρόνια στο χώρο των περιοδικών αυτοκινήτου. Από το 1989 εργάζεται ως επαγγελματίας και είναι τακτικό μέλος της ΕΣΠΤ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ασχολήθηκε με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου από το 2000 και έτρεξε για 12 χρόνια (1983-1995) στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro. Έχει εργαστεί στα περιοδικά 4 Τροχοί (1982-1986), Car & Driver (1989-1993), Auto Motor und Sport (1993-1994), Auto Τρίτη (1993-1995), BESTEVER (1999-2021), One Passion (2007-2009, 2018), InMotion by Gazzetta.gr (2014-2021) και σήμερα είναι υπεύθυνος AUTO-MOTO της εφημερίδας Κόκκινος Πρωταθλητής, Σύμβουλος Έκδοσης του mgp.gr, Σύμβουλος Έκδοσης της Ελληνικής έκδοσης του Top Gear, Διευθυντής του site Autopress.gr και εκδότης τoυ πολυτελούς περιοδικού BESTEVER QUARTERLY.